Skip links

Рецепта за гуакамоле

Защото безкрайна е добротата ми, ще напиша и споделя с вас рецептата за перфектното гуакамоле! VIVA ZAPATA!

Както вече съм ви казвал, болшевиките убиха Лев Троцки в Мексико, за да не научи светът, че най-доброто мезе за водка е гуакамолето! Болшевиките са зло и мъчат населението на Русия и света с лигава маринована риба и картофена салата с майонеза! Изроди… и продължават!

Рецепти много, но аз съм събрал мъдростта и опита на народите в тези редове! Четете и правете! Яжте и пийте!

Нужни продукти:

 • 3 едри авокадота
 • 2 едри скилидки чесън
 • ½ връзка пресен кориандър
 • ½ средна глава лук/кромид
 • 1 средно голям домат – зрял
 • 1 средно голям лимон
 • 1 лайм
 • 10-15 мл висококачествен винен оцет
 • Зелено Табаско
 • Сол
 • Екстра върджин зехтин

Step 1

Поставете авокадото, заедно с един презрял банан, в нещо затворено – шкаф или кутия. Презрелите банани изпускат някакъв газ, който ускорява зреенето на авокадото и достигането му до нужната консистенция… нещо като масло на стайна температура. Всеки намек за зеленост или твърдост в авокадото ще е компромис, който ще се отрази зле на вкуса на гуакамолето ви. Опитът показва, че от неузрял плод до готов за работа плод, се стига за около 3-4 дни. Готовността се проверява с натискане на плода с пръст – ако единствено ципата оказва съпротива при натиск, то вие сте готови да започнете с приготвянето.

Step 2

Разрежете авокадото и с помощта на лъжица изгребете „месото“ на плода. Ако има почернели места ги отстранете, не влияят на вкуса, но изглеждат зле. Вземете тава с плоско дъно и поставете обеленото и обезкостилкеното авокадо в нея.

Step 3

Обелете скилидките чесън, смачкайте ги добре в хаванче с малко зехтин и ги сложете при авокадото.

Step 4

Отстранете дръжките и нарежете листата на кориандъра на дребно, сложете го в тавата.

Step 5

Обелете домата и го нарежете на малки кубчета, които изсипете при другите съставки.

Step 6

Обелете и наситнете лука, поставете в тавата. Ако имате шалот, ще е по-добре, но и кромидът върши прекрасна работа. Аз лично предпочитам салатен кромид, вкусът му е по-деликатен и не напомня излишно за себе си.

Step 7

Разбъркайте добре. Вземете онова надупчено устройство, с което се прави картофено пюре, и мачкайте всички съставки енергично до постигане на хармонична текстура. Целта е консистенцията да е гладка и без бучки, отделните продукти трябва да се виждат, но да не се усещат от небцето като отделни елементи. Не се опитвайте да хитрувате с миксери, чопъри или пасатори… не става както трябва!

Step 8

Поставете заготовката в купа, в която ще ви е по лесно да разбърквате. Посолете, разбъркайте добре, пробвайте… няколко пъти. Правилното посоляване е ключов момент!

Step 9

Изтискайте лимона и лайма в отделни съдове. Използвайте лъжица или конус, за да добавите в сока и пулпата на плода. Киселинността на гуакамолето е много важна. Има различни школи, едни ползват само лимон, други само лайм… аз ползвам и двете, лимона за елегантност, лайма за агресивност. Дори добавям супена лъжица качествен червен винен оцет, той внася в киселинността обертонове и класа, която липсва на свежите плодови подкислители.
Подправете според вашия вкус, но не забравяйте, че впоследствие ще добавим и зехтин, който леко ще свали киселинността.

Step 10

Добавете зеленото Табаско. Съобразете се с вашия вкус, но помнете, че известна пикантност е задължителна. Пуристите твърдят, че тя се набавя чрез нарязано халапеньо, но аз предпочитам зелено Табаско… смесва се добре с продуктите и няма риск на гърлото ви да застане лютива люспа и да си изкашляте трахеята.

Step 11

Добавете зехтин и разбърквайте… колкото поеме… с екстра върджин зехтин няма как да предозирате.

Step 12

Изстудете! Топлото гуакамоле е близък приятел с топлата бира… не стават!

Как да ползваме?

С удоволствие и мярка. Вземете студена водка, свежа ракия или текила /silver/, ако сте традиционалисти. Добавете препечен хляб, тортила или някакви кракери.

Ай ся да кажете “Благодаря!” и кой откъдето е… да си прави гуакамолето!

P.S. Ако направите повече, сложете го в буркан с плътно затваряне и поставете в хладилника. Издържа до три, дори четири дни.

Author | Автор: Стефан Гьонев

Сподели в:

Leave a comment