Skip links

ДВЕ ВОДКИ ОТ ЛИТВА

В една спокойна и топла декемврийска вечер спонтанно реших да сравнявам евтини вносни водки. Избрах две литовски – на най-големите и реномирани производители в страната – LITHUANIAN на Stumbras и BARSKA на Vilniaus Degtine. 

И двете са в бутилка от 700 мл, с алкохолно съдържание 40%. Да ме прощавате, но 37.5% не е моето, макар и в съответствие с все по-либералните европейски правни норми. А и замръзва във фризера, както непрекъснато ми се оплакват хора, които са важни за мен. Пак ще ви напомня, че водно-алкохолните смеси замръзват при температура, равна на алкохолното съдържание, делено на две, плюс едно, със знак минус. Така ме е научил Христо Боевски, няма причина да не му се доверявам.

В този ред на мисли – и двете водки извадих от фризера, на около минус 15-16 градуса, както смятам, че трябва да бъде. Има и други школи, които обаче отричам, въпреки пословичната си толерантност. 

И двете налях в класически чашки, тип рюмка, брандирани „Русский Стандарт“, подарък от любим човек – това не е важно за вас, но го споделям за пълнота на изложението.

Тук му е мястото да декларирам конфликт на интереси – във  Vilniaus Degtine имам приятели, с които… няма да пиша повече, защото давността още не е изтекла. 

И така:

LITHUANIAN струва около 10 лева. Чиста, неутрална, без никакви странични закачки. Завършва меко, почти сладко. Класическа водка, като за учебник. Красива е – като нож. Идеална за всякакви коктейли, особено за Блъди Мери. Отлично се съчетава с плодови сокове, с горещи супи, с ферментирали и мариновани зеленчуци. И със сланина, което е важно!

BARSKA е около 12 лева. Малко по-наситена, приятно остра, в началото стои леко опушена, после димът изчезва и се появяват билкови тонове. Чудесно се комбинира с цитруси и производните им неща. Също и с пушени и солени риби, с всякакви варианти на салати с майонеза, и с плодове. Има своя чар и когато е чиста, но за това трябва особено разположение на духа.

И двете са добър избор, с отлично съотношение цена-качество. Аз няма да кажа коя предпочитам, поради изложени по-горе причини 🙂

į sveikatą!

Author/Автор: Радослав Радев

Сподели в:

Leave a comment